Examenul adolescenței

Începând cu această săptămână, peste două milioane de elevi au intrat oficial în vacanță. O vacanță bine-meritată, după ce, în prealabil, învățământul s-a confruntat cu diferite metode de predare – online, onsite, meditații particulare etc.

carturesti.ro


Totuși, dintre aceștia, aproape 300.000 de elevi își continuă cursa pentru “calificarea în liga superioară a învățământului românesc”. Peste 170.000, încep de mâine adevârata lor experiență de viață, în cadrul Evaluării Naționale, și vor demonstra că, indiferent de obstacolele pe care le-au întâmpinat, educația lor a fost prioritatea numărul unu.

Am văzut, în ultimul timp, că foarte mulți dintre acești elevi au intrat într-un blocaj emoțional. Acest prim examen al lor le-a indus o teamă, normală de altfel, dar care le poate dăuna concentrării asupra subiectelor. Acum, mai mult ca oricând, cred că este necesar să se oprească de la toate recapitulările sau meditațiile pe care le mai fac încă, și să intre într-un program de relaxare emoțională. În acest program, atât profesorii căt și părinții pot juca un rol foarte important. Împreună trebuie să facă front comun pentru detensionarea elevilor/copiilor lor prin diverse activități extracurriculare, și anume – să le ofere mai mult timp de odihnă, să-i invite să vizioneze un film sau să iasă la o plimbare cu prietenii, poate chiar părinții să le facă o surpriză plăcută prin care să uite de emoțiile ce îi presează. Știți cum se spune: “Porcul nu se îngrașă în ultima zi!”. Și este adevărat! Gândiți-vă cât haos se produce în mintea lor dacă constată că mai au o mică parte din materie pe care nu au parcurs-o!

În fine, cred că cel mai important, în acest moment, este să le ridicați moralul, să-i îmbrățișați, să le spuneți că este un examen special în viața lor, dar, în același timp, nu va dispărea planeta în cazul unui eșec.

maroko.ro/

Sper că toți care au trecut deja prin examenul maturității, profesorii și părinții, să dea dovadă de inteligență și să aibă o atitudine pozitivă pentru motivarea elevilor/copiilor lor!

Deocamdată, eu le urez succes celor peste 170.000 de elevi și să treacă cu bine, atât emoțional cât și educațional, de examenul care-i trimite în frumoasa perioadă de adolescență!

Cu restul, de aproape 130.000, ne vom întâlni înainte de 20 iunie, când începe adevărata provocare, proba scrisă la Examenul Maturității, Bacalauratul.

elefant.ro

 

Este timpul pentru Evaluarea Națională

Lasă un răspuns